Preşedintele Sarkozy a ajuns la un acord de principiu cu SUA pentru revenirea ţării sale în structurile militare integrate ale Alianţei. Sursa: AFP
Franţa se pregăteşte să revină, după patru decenii, în structurile militare integrate ale Alianţei Nord-Atlantice, după ce Parisul a obţinut sprijinul Statelor Unite pentru preluarea comenzii a două comandamente centrale. Potrivit cotidianului „Le Monde“, noua poziţie politico-militară asumată de Franţa va fi consfinţită la summitul aniversar al NATO de la începutul lunii aprilie, organizat la Strasbourg şi Kehl. Consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american Barack Obama, fostul general James Jones a convenit în principiu cu Jean-David Levitte, consilier diplomatic al liderului de la Elysée Nicolas Sarkozy, ca ofiţerii francezi să preia frâiele unui comandament aliat cu sediul în oraşul Norfolk, statul Virginia. Acesta răspunde de doctrina, organizarea şi repartizarea forţelor armate ale blocului militar. Cea de-a doua structură a cărei comandă va fi preluată de armata franceză va fi un comandament regional al NATO din Lisabona, unde se mai află şi sediul Forţei de Reacţie Rapidă şi un centru de analiză a fotografiilor făcute din satelit.
„Tot ce putem spune astăzi este că acestea sunt două comandamente la care Statele Unite sunt dispuse să renunţe şi pe care Franţa este pregătită să le preia“, a declarat un comandant NATO, citat de AFP, subliniind însă că nu există încă garanţii privind materializarea acestui transfer de comandă. Ministrul francez al apărării, Herve Morin, a declarat ieri că Nicolas Sarkozy va aborda mâine, la conferinţa pentru securitate de la München, problema asigurării unei „relaţii mai echilibrate“ între Europa şi Statele Unite.
Franţa a părăsit structurile militare integrate ale NATO în 1966, când generalul Charles de Gaulle a luat ac