Cele câteva scrisori Mircea Eliade - Constantin Vişoianu pe care le oferim cititorilor noştri fac parte din arhiva exilului românesc din New York, arhivă ce se afla în posesia regretatului istoric Aurel Sergiu Marinescu (decedat în decembrie 2008), care a avut generozitatea să ne dăruiască, o mică parte din ea.
Fost ministru de externe în guvernul Rădescu şi negociator al armistiţiului cu puterile aliate (în 1944), Constantin Vişoianu a fugit în 1945 din România. Condamnat în contumacie la muncă silnică pe viaţă (în anul 1944, în procesul intentat P.N.}.) va milita pasionat pentru cauza românească în Statele Unite, unde a fost, până în 1975 preşedintele Comitetului Naţional Român. în această calitate va susţine la New York publicaţia "România".
Scrisorile pe care le publicăm se referă în principal la moartea istoricului de artă şi scriitorului Alexandru Busuioceanu (10.VI.1896-24.III.1961), prieten cu Eliade, ambii colaboratori ai ziarului "România". Al. Busuioceanu a plecat din ţară în 1942, fiind numit consilier cultural al Ambasadei României în Spania, apoi director al Institutului Român de Cultură din Madrid. A înfiinţat la Universitatea din acest oraş o catedră de limbă şi literatură română, condusă de el până la urmă. Condamnat la moarte în 1952, a luat iniţiativa refacerii Societăţii Scriitorilor Români şi a editării unei reviste a scriitorilor din exil. Abia după moartea lui însă, va lua fiinţă Societatea Academică Română. A publicat eseuri şi versuri în mai toate publicaţiile culturale al exilului: "Luceafărul", "Caiete de dor", "Revista Scriitorilor Români", "Destin", "România" etc.
La cererea lui Vişoianu, Eliade a trimis un articol necrolog intitulat Amintiri despre Al. Busuioceanu, care a apărut în numărul 57/1961 al revistei "România". în acelaşi număr au mai scris despre el: Vintilă Horia (Poetul Al. Busuioce