* Duminică, de la ora 18, la “România, te iubesc!”
Duminică, în cadrul emisiunii România, te iubesc!, o anchetă realizată de Alex Dima scoate la iveală detalii dureroase ale unui caz pe care autorităţile au preferat să-l ţină sub tăcere. Este vorba despre victimele făcute de-a lungul timpului de exploatările de uraniu din munţii Banatului. De necrezut este că, la nivel oficial, nimeni nu recunoaşte efectul fatal al radiaţiilor, cu atât mai puţin faptul că oamenii care încă locuiesc acolo sunt expuşi pericolului, cu toate că minele au fost închise de aproape 20 de ani. Dan Popescu, medic medaliat anul trecut în SUA pentru cercetările în domeniul uraniului, dă un verdict vehement: nu mai puţin de 40% dintre muncitori mureau de cancer bronho-pulmonar, cauzat de inhalarea gazului radioactiv radon. Efectele nocive ale radiaţiilor lovesc şi în prezenţi între 17 şi 20% dintre copiii născuţi aici suferind malformaţii congenitale.
500 de miliarde de lei vechi au fost cheltuiţi pentru ecologizarea şi conservarea zonei. În ciuda sumei impresionante alocate, peste 30 de halde de steril au rămas neacoperite, iar radiaţiile depăşesc cu mult limitele normale. Despre miliarde intrate parcă în pământ, despre destine frânte de exploatările de uraniu şi despre indiferenţa autorităţilor, în ediţia de duminică a emisiunii.
În aceeaşi ediţie se pune pe tapet o altă problemă care afectează România zilelor noastre: incestul. Studiile arată că, în ţara noastră, incidente de acest fel au loc în 1% din numărul total de familii. Cele mai expuse la acest fel de abuz sunt fetele aflate la vârsta adolescenţei, a căror mamă este absentă sau complet neimplicată. Psihologii afirmă că în orice casă există un pericol al apropierii fizice nepermise între fraţi, însă numai mediul familial nesănătos favorizează incestul. Alcoolismul, sărăcia extremă şi dezorgan