„Marea Debarasare” este al doilea program, după „Casa Verde”, pe care îl nu îl continuă noua conducere a Ministerului Mediului. „În fiecare primă sâmbătă a lunii se va desfăşura la nivel naţional o campanie de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice de la populaţie, care va antrena primăriile (oraşele cu peste 20.000 de locuitori şi cele şase sectoare ale municipiului Bucureşti), firmele de salubritate, organizaţiile colective Ecotic, Recolamp şi Environ, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (titulatura autorităţii centrale de mediu în cadrul Guvernului Tăriceanu – n.r.) ”, spune un anunţ postat pe site-ul www.deseurielectrice.ro, dedicat campaniei „Marea Debarasare”.
Argument: „redimensionare”
Mâine, însă, în prima zi de sâmbătă a acestei luni, campania nu se va derula. Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Mediului pentru „Adevărul”, instituţia „nu va organiza o campanie la nivel naţional în ziua de 7 februarie deoarece, în cel mai scurt timp, vor demara discuţiile cu organizaţiile colective partenere pentru a evalua posibilitatea de a redimensiona campania”.
„Redimensionarea” programului reprezintă singurul argument al deciziei ministerului de a întrerupe derularea campaniei, reprezentanţii instituţiei neputând preciza când va avea loc următoarea ediţie. „Ministerul Mediului consideră utilă continuarea acestei campanii şi chiar extinderea ei către alte tipuri de deşeuri”, mai spun autorităţile responsabile.
Oportun sau nu?
Decizia privind întreruperea campaniei „Marea Debarasare” nu reprezintă o premieră pentru actuala conducere a Ministerului Mediului. Luna trecută, ministrul mediului Nicolae Nemirschi anunţa că programul „Casa Verde” (prin care persoanele fizice care doreau să îşi monteze sisteme de încăl