Dupa ce bunul-simt a invins in lupta cu terorismul ideologic, sustin editorii de la ART, Teoria n-a pierit, ci ni se infatiseaza sub chipul unui demon tandru, ironic si autoironic, care nu mai doreste sa ne supuna, ci sa ne seduca. Mai mult, ca orice demon, e prezent oriunde si oricand. Ca atare, Editura ART sustine in continuare cu vigoare colectia intitulata chiar „Demonul teoriei", in care au aparut carti despre domeniile cele mai diverse: televiziune, etica lecturii, fericire, ideologiile totalitare etc. etc. Ultimele aparitii sunt si mai convingatoare in privinta diversitatii ametitoare.
Traducere din limba franceza de Bogdan Ghiu. Cuvant inainte de Pierre Gisel. Filosoful francez disparut in 2005 sustine ca orice actiune, etica sau politica, pe care oamenii o exercita unii asupra altora si care diminueaza cantitatea de violenta micsoreaza si rata de suferinta existenta in lume. Problema raului cere o convergenta intre gandire si actiune si o transfomare spirituala a sentimentelor.
Traducere din limba franceza de Madalin Rosioru. Cuvant inainte de Patrick Savidan. Lucrarea de fata este alcatuita din conferintele tinute de marele filosof la Paris, in februarie 2000. In prima dintre ele, Habermas isi prezinta temele abordate in cea mai recenta lucrare a sa (Adevar si justificare) intr-o sinteza ce ofera o privire de ansamblu asupra adevarului teoretic si practic propriu eticii discursului.
Traducere din limba germana si note de Cristian Cercel. Intemeietor al „sociologiei formale", Simmel considera ca semnificatia secretului isi gaseste masura practica si modul de concretizare in capacitatea ori inclinatia subiectilor de a pastra secretul pentru ei insisi, respectiv in rezistenta ori slabiciunea acestora fata de ispita tradarii.
Traducere din limba franceza