Slatina, 2 februarie, Spitalul Judeţean- Urgenţe: un doctor, cinci asistente şi sute de pacienţi pe tură. Un „batalion disciplinar” medical. Urgenţa de la Spitalul Judeţean Slatina înseamnă un şir de săli unde uşile bat aerul nonstop. Dacă nu intră ambulanţierul, vine familia cu rănitul pe braţe. Holul spitalului aduce a peron unde aglomeraţia, în loc de bagaje, împinge tărgi sau cărucioare.
„Normalul, aici, la UPU, înseamnă să fii singur cu câte 10-20 de urgenţe. Din astea, 3-4 sunt dintre cele grave. Traumatisme rele, cu hematoame pe creier, sânge în burtă, comă.
Tragi de ele şi te mai scapi şi pe la ceilalţi. Nu ai timp de nimic – nici să mănânci, nici să mergi la toaletă”, povesteşte doctorul Ion Şerban – veteran UPU de la Slatina – „iar în aceste condiţii riscul de a greşi este de 40 la sută”.
Dincolo de moarte, promisiuni neonorate
Luni, 2 februarie. Sutele de pacienţi veniţi la Urgenţă sunt primiţi de câteva asistente şi un medic. Livid, iritat de oboseală, doctorul lucrează de peste opt ore. Este unul din cei care se aflau în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) când a murit Mihai Constantinescu (63 de ani).
Atunci, doi medici şi o asistentă au fost destituiţi. Între pacienţi, doctorul se tratează pe el însuşi. Are o infecţie la braţul stâng. „Nu s-a schimbat mai nimic. Am rămas la fel de puţini. După incidentul acela s-a anunţat că vor fi cooptaţi medici de la Craiova, să ne ajute în gardă, aici, la Slatina. Au fost trimişi doar un specialist şi, restul, rezidenţi”, spune Ion Şerban.
În timp de o frază, pe uşa batantă au intrat trei pacienţi. „S-a mai spus că cei de la Reanimare ne vor ajuta, aici, în gardă. Păi, ei nu pot să-şi acopere gărzile lor. Asta este problema sistemului: nu mai sunt oameni, iar cei care vin în medicină fug de UPU”, zice medicul în timp ce lucrează la