Iranul joaca o carte mare, pe plan international, numai buna sa coincida cu cea de-a 30-a aniversare a republicii.
Daca Iranul reuseste, asa cum si-a propus, sa intre in clubul exclusivist al puterilor nucleare, atunci relatiile inetrnationale globale, nu doar in Orientul Mijlociu, vor fi serios amenintate.
Majoritatea expertilor cred ca regimul de la Teheran are toate sansele sa obtina una sau doua bombe nucleare sau focoase nucleare in decurs de un an.
"Daca Iranul capata arme nucleare, tratatul nuclear de non-proliferare se dizolva" crede un oficial al ministerului britanic de Externe, citat de The Guardian.
Tratatul trebuie revizuit si reinnoit anul viitor. Din cele noua state care au arme nucleare, cinci sunt membre ale Tratatului de non-proliferare: Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franta si China.
De la intrarea in vigoare a tratatului, in 1970, alte trei state au efectuat teste nucleare, India, Pakistanul si Coreea de Nord.
Este un "secret deschis" ca si Israelul are o forma sau alta de arma nucleara.
Programul nuclear iranian a fost lansat in anii '50. In prezent, regimul de la Teheran are cateva reactoare de cercetare, o mina de uraniu, un reactor nuclear comercial aproape terminat si capacitatea de procesare a uraniului, inclusiv o fabrica de imbogatire a uraniului - desi sustine ca programul sau nuclear este perfect legitim si in scopuri civile.
Este deci o activitate febrila in Iran, legata de dezvoltarea armelor nucleare, iar declaratiile belicoase ale presedintelui Mahmoud Ahmadinejad (privind printre altele stergerea Israelului de pe harta ) nu au facut nimic pentru a dispersa teama comunitatii inetrnationale de un Iran nuclear.
Lansarea rachetei Safir pe 3 februarie anul acesta, impreuna cu un satelit de comunicatii, a sporit nervozitatea