Numărul clujenilor care se interesează de cumpărarea unui apartament a crescut odată cu începerea anului, tranzacţiile însă au rămas puţine.
Dezvoltatorii de proiecte imobiliare din capitala Ardealului se văd nevoiţi să lase în continuare din preţ. Chiar dacă a TVA-ul a fost diminuat la 5% pentru cumpărarea primei locuinţe, posibilii clienţi spun că preţul este încă mare.
Pe piaţă se simte un interes în creştere, însă explozia euro şi întârzierea aplicării unor noi norme de creditare îi ţin pe mulţi departe de o nouă locuinţă, spun specialiştii agenţiilor imobiliare clujene. Din cauza creşterii cursului euro cu 15%, cumpărătorii sunt nevoiţi să plătească mai mult cu 15%, preţurile fiind calculate în moneda europeană.
Creşte interesul cumpărătorilor
Agenţii imobiliari spun că, în ianuarie, s-a simţit o creştere a interesului din partea posibililor cumpărători, dar a lipsit finalitatea tranzacţiilor. „Ori nu se aprobă creditul, ori se mai aşteaptă. Problema este că până acum se cumpărau locuinţele doar pe baza unor proiecte, a unor imagini. Acum multe din acele proiecte sunt ridicate şi nevândute, iar clientul, când vrea să cumpere, vede calitatea lucrărilor executate şi mulţi se răzgândesc”, spune Alexandru Şipoş, directorul de vânzări al Imobil Trade.
Scad preţurile între 10% şi 30%
Acest lucru este confirmat şi de directorul de vânzări al Habitas Imobiliare, care spune că „sună mai mult telefoanele în comparaţie cu luna decembrie a anului trecut”. „La foarte mulţi le este însă frică să facă acum pasul spre credit”, spune Cosmin Petruş. „La unele ansambluri de blocuri noi, preţurile au scăzut. Chiar cu foarte mult, acolo unde la construcţia ansamblului s-au contractat credite bancare.
De exemplu, locuinţele dintr-un ansamblu rezidenţial din cartierul Bună Ziua, care se vindeau în vara lui 2008 la un preţ de 1.100 de euro/mp p