Romania ocupa unul dintre ultimele locuri dintre dintre statele europene, in privinta masurilor pentru stimularea investitiilor de private equity (ale fondurilor de investitii de capital privat), potrivit unui studiu realizat de KPMG.
In ultimul trimestru al anului 2008, Asociatia Europeana de Private Equity si Venture Capital (EVCA) a lansat cel de-al patrulea studiu cu privire la mediul european fiscal si juridic, realizat impreuna cu Mergers & Acquisitions Tax Services (Serviciile Fiscale pentru Fuziuni si Achizitii) din cadrul KPMG.
Sondajul acopera 27 tari si obiectivul sau este acela de a stabili cat de favorabil este sistemul fiscal si juridic in fiecare dintre aceste tari pentru fondurile de investitii de capital de risc (venture capital) si capital privat (private equity). Sondajul urmareste sa faca o analiza fiscala si legala comparativa, precum si sa promoveze cel mai eficient cadrul fiscal si juridic pentru aceste tipuri de investitii pe o piata europeana integrata.
Tarile sunt clasificate pe o scara de la 1 la 3, unde 1 este cel mai ridicat punctaj si 3 cel mai scazut. Anul acesta Franta s-a clasat pe locul intai, obtinand cel mai ridicat punctaj de 1,23 urmata de Irlanda (1,32) si Belgia (1,33). Studiul a aratat ca diferentele dintre cele mai favorabile si cele mai putin favorabile sisteme juridice si fiscale din Europa sunt mai mari decat in anii precedenti. O alta constatare importanta a fost ca in timp ce majoritatea statelor membre UE asigura o structura locala adecvata pentru fondurile de investitii de private equity si venture capital, atragerea transfrontaliera de fonduri trebuie sa faca fata mai multor bariere.
Romania s-a clasat pe locul 24 dintre cele 27 tari participante la sondaj, cu un scor de 2,27 puncte. Dupa cum subliniaza Valentin Tic, Tax Partner la KPMG Romania, “rezultatele acestui studiu sunt interesante de