O noua salva de rezultate negative anuntate de marile corporatii au intunecat si mai mult, vineri, perspectivele economiei mondiale, in timp ce planul de relansare a economiei Statelor Unite ale Americii nu a reusit sa treaca de Senat, unde opozitia republicanilor se mentine ferma, relateaza AFP.
Numarul unu mondial al industriei auto, Toyota, adevarat simbol, in urma cu un an, al succesului si al inovatiei, nu a reusit sa scape de criza. Toyota a anuntat vineri ca va termina exercitiul 2008-2009 cu pierderi imense, superioare celor estimate in urma cu doua luni.
Grupul se asteapta la o pierdere neta de 2,9 miliarde euro iar cifra de afaceri se va reduce cu peste 20%.
In cursul exercitiului precedent, constructorul inregistrare un profit net record de 11 miliarde de euro.
Nu a scapat de probleme nici cea mai mare companie aeriana a Japoniei, Japan Airlines (JAL), care anunta o pierdere neta de 283 milioane de euro, pe fondul reducerii continue a cererii mondiale in sectorul transportului aerian.
La Londra, concurentii britanici British Airways anunta si ei o pierdere neta de 144 milioane de euro pe noua luni.
Grupurile din industria electronica - titanii industriei japoneze - nu par sa o duca mai bine.
Sharp a anuntat ca se asteapta la o pierdere neta de 830 milioane de euro. Si nu este singurul grup care afiseaza cifre negative: aproape toti gigantii industriei de profil din Japonia - Sony, Panasonic, Hitachi, Toshiba sau Olympus - se asteapta sa incheie anul in pierdere.
In Germania, cea mai mare economie europeana, productia industriala a scazut cu 4,6% in decembrie, mai mult decat estimau economistii. Pe ansamblul anului 2008, reculul este de 7,5%.
Perspectivele economice mondiale au atins cel mai redus nivel, in majoritatea tarilor industrializate, de la socul petr