Discutia despre aplicarea unor cipuri pe documentele de identitate, obligatorie de la 1 ianuarie 2009, a fost dusa intr-o zona derizorie de trimiterile la Apocalipsa (666). La fel si cea privind arhivarea datelor stocate de operatorii de telefonie si de providerii de internet. Nu s-a discutat, insa, pe niciun subiect, cu argumente.
Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, a discutat online cu cititorii HotNews.ro pe tema argumentelor pro sau contra stocarii de date obtinute de operatorii de telefonie si de providerii de internet.
Intalnirea s-a incheiatRamaneti pe HotNews.ro pentru a asculta emisiunea Bucuresti punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle. Invitati: Cristian Parvulescu in studioul HotNews.ro si jurnalistul Robert Schwartz prin telefon de la Bonn.
HG 1566/2008 introduce pasapoartele biometrice; anexele descriu documentele, fara a da detalii tehnice despre cipuri.
Raportul Economist Intelligence Unit „RFID Comes of Age", citat de avocatul Bogdan Manolea, pe blogul sau, avertizeaza ca tag-ul poate fi citit de la distanta fara ca tu sa stii de aceasta.
De asemenea, tot in 2008, Parlamentul a votat Legea 298/2008 privind stocarea informatiilor, prin care operatorii de telefonie mobila si Internet sunt obligati sa arhiveze date despre toate comunicarile electronice.
Un grup de ONG-uri a sesizat Avocatul Poporului si intentioneaza sa dea in judecata un operator de telefonie mobila sau un provider de Internet, pentru ca informatiile sunt stocate fara a avea acordul nostru. Din datele ONG-urilor, in Suedia situatia e similara cu cea din Romania, in Bulgaria, legea a fost declarata neconstitutionala, iar in Germania anumite articole din lege au fost eliminate.
Controversele cu privire la viata privata pleaca, pe de o parte, de la posibilitatea ca datele sa fie