România riscă să piardă o parte din banii europeni din cauza încălcării regulilor financiare privind deficitul bugetar. Sursa: Mediafax
Deficitul bugetar excesiv de 5,2% din PIB al României ar putea atrage monitorizarea strictă a Comisiei Europene (CE) şi chiar suspendarea parţială sau totală a fondurilor structurale. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă oficialii de la Bucureşti nu vor lua rapid măsuri pentru a corecta problema.
O decizie a CE privind declanşarea procedurii de deficit excesiv împotriva României ar putea fi luată pe 18 februarie şi adoptată în Consiliul miniştrilor de finanţe (ECOFIN) în luna aprilie, întrucât deficitul înregistrat depăşeşte cu peste două puncte procentuale limita maximă admisă, de 3%, din PIB. Valoarea fondurilor structurale şi de coeziune alocate pentru România până în 2013 se ridică la 19,7 miliarde de euro.
Orban: mai sunt date de analizat
Ieri, comisarul european Leonard Orban a subliniat că analiza finală a Comisiei nu a fost încă făcută. „Săptămâna trecută sau acum două săptămâni, experţii Direcţiei generale responsabilă pentru această problematică au fost la Bucureşti, au analizat aceste chestiuni, vor fi analizate şi alte elemente şi programul de convergenţă pe care partea română va trebui să-l transmită zilele următoare către Comisia Europeană şi abia ulterior se va finaliza această analiză“, a precizat Orban.
El a subliniat totodată că la nivelul UE există o criză financiară şi economică, iar Comisia va ţine cont de condiţ iile actuale şi va analiza dacă deficitul excesiv a fost cauzat de această criză sau de „cheltuielile imprudente“ bugetare. În decembrie 2008 însă, comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, a subliniat că va accepta, fără să sancţioneze, o depăşire de doar câteva zecimale a limitei de 3% din PIB, numai pentru un an şi doa