In conditiile in care recesiunea acapareaza economiile europene, Banca Centrala Europeana a decis sa mentina rata de politica monetara la 2%, in timp ce Banca Angliei a optat pentru o noua reducere de 0,5%, in incercarea de a stopa declinul economiei, scrie Bloomberg.
Banca Angliei a redus rata dobanzii de referinta la 1%, un nou minim in istoria de 315 ani a institutiei.
Previziunile presedintelui Bancii Centrale Europene Jean Claude Trichet din urma cu un an, considerate la acel moment un blestem, ar putea fi astazi o adevarata binecuvantare pentru economia zonei euro.
Inflexibilitatea pietelor muncii si lipsa de competitivitate, elemente care pana de curand erau considerate ca alimenteaza inflatia economiei zonei euro, sunt acum cele care se interpun ca o bariera in calea deflatiei, limitand declinul preturilor.
Asa-numita stagnare a preturilor este motivul pentru care Trichet prefera sa intarzie o noua reducere a dobanzii de referinta. Aceasta abordare este de asemenea favorabila lui Trichet, deoarece il ajuta sa le dea o replica celor care au criticat modul de operare al bancii, pentru ca nu au optat pentru reducerea costurilor la fel de rapid ca Fed si Banca Angliei. Apare insa riscul ca mentinand ratele de politica monetara la un nivel prea ridicat pentru un timp prea indelungat recesiunea sa se adanceasca.
"Este ironic sa vezi ca ceea ce anul trecut reprezenta o problema pentru BCE acum sa fie solutia care le da timp sa gandeasca urmatoarea mutare", a spus Ken Wattret, economist-sef pe zona euro la BNP Paribas din Londra. Este insa evident ca "Europa se confrunta cu o recesiune puternica si strategii BCE vor fi nevoiti sa reduca ratele". Cu privire la decizia pe care oficialii Bancii Angliei aveau sa o ia in cadrul sedintei lunare, majoritatea analistilor au prevazut reducerea ratei dobanzii cu jumatate de procent in incercarea d