• Reprezentanti ai industriei alimentare au anuntat ca in urmatoarele zile preturile alimentelor de baza, printre care laptele, carnea sau uleiul, s-ar putea majora cu pana la 15 la suta
Pe fondul deprecierii monedei nationale si din cauza faptului ca majoritatea produselor pe care le consuma iesenii provin din import, incepand cu jumatatea lunii februarie preturile alimentelor vor suferi majorari.
Astfel, reprezentanti ai industriei alimentare au anuntat ca in urmatoarele zile preturile alimentelor de baza, printre care laptele, carnea sau uleiul, s-ar putea majora cu pana la 15 la suta. In ceea ce priveste carnea si produsele lactate, ale caror preturi au explodat cu ocazia sarbatorilor, acum preturile acestora ar mai putea creste si din cauza crizei de furaje pentru animale. "O sa creasca preturile la produsele lactate din moment ce ne aflam intr-o perioada cand toate cheltuielile cresc. Motivul majorarii preturilor il reprezinta in primul rand lipsa furajelor, nu mai avem cu ce sa crestem animalele. O sa se scumpeasca branza, smantana, laptele si celelalte produse lactate cu circa 30 la suta. Este munca noastra si trebuie sa o valorificam", a declarat Valentin Blanaru, directorul firmei de produse lactate LaDorna. Cu aceeasi situatie se confrunta si reprezentantii din industria carnii. "In conditiile in care materia prima se importa in proportie de 90 la suta, iar Euro a evoluat semnificativ in ultima perioada, este de asteptat sa se produca o scumpire a alimentelor din carne cu circa 10 la suta", a precizat Daniel Dumitrescu, director de marketing in cadrul firmei Aldis SRL Calarasi. Pretul painii autohtone va depinde de cotatia internationala a graului. Potrivit reprezentantilor din panificatie, eventuala scumpire a painii va fi decisa dupa o noua analiza a pretului graului de import, dar si a celorlalte cheltuieli. "Din moment ce