Într-o singură zi, fostul premier al României a semnat concesionarea a 17 zăcăminte, în favoarea unor firme asupra cărora planează semne de întrebare. Sursa: Agerpres
Nu numai zăcămintele de ţiţei şi gaze din Marea Neagră au fost concesionate prin hotărâri de guvern ale căror anexe sunt clasificate. Cabinetul Tăriceanu a procedat în aceeaşi manieră şi în cazul altor 17 de perimetre de extracţie de gaze de pe teritoriul României. Hotărârile de guvern au fost emise pe bandă rulantă în aceeaşi zi, 5 septembrie 2007, şi au avut la bază note de fundamentare întocmite de Dorian Marian, şeful de la cancelaria premierului, şi de Bogdan Găbudeanu, preşedintele demis miercuri de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). În unele dintre cazuri, companiile câştigătoare au concurat cu ele însele.
Concesiunile acordate într-o singură zi unor firme asupra cărora planează suspiciuni sunt estimate că ar acoperi o mică parte din producţia internă de gaz a României.
Potrivit ANRM, grosul de 97% este asigurat de Romgaz şi de Petrom, ale căror cote de piaţă sunt aproape egale.
Pe teritoriul României se află în exploatare 447 de pe rimetre, iar producţia de gaze naturale înregistrată în anul 2008 a fost de aproximativ 12 miliarde de metri cubi. În notele de fundamentare ale HG-urilor de concesiune se invocă motive economice din cauza cărora Petrom şi Romgaz au renunţat la respectivele exploatări.
Gazele lui Patriciu
Compania Rompetrol, condusă de directorul general Dinu Patriciu, nu a fost uitată de cabinetul Tăriceanu. Cu toate că a concesionat un singur perimetru, evident tot prin HG (nr. 1051/2007) cu anexă clasificată, zăcământul este unul dintre cele mai bogate.
Concret, perimetrul Goleşti-Argeş, concesionat de Rompetrol, este evaluat la 56 de milioane de metri cubi de gaze naturale, în comparaţie cu cele