Singurul teatru de păpuşi din Cluj sărbătoreşte 59 de ani. Spectacolul „Punguţa cu doi bani”, după Ion Creangă, se joacă astăzi, gratuit, la Teatrul Puck, de la ora 18.00.
La 59 de ani de la înfiinţare, pe scena Teatrului de Păpuşi Puck se joacă aceeaşi piesă ca la prima stagiune. „Punguţa cu doi bani” este o producţie din anul 2006, în regia lui Decebal Marin.
Din distribuţie fac parte Dana Bonţidean, Angelica Lupeanu, Ramona Atănăsoaie, Călin Mureşan, Adina Ungur, Anca Doczi şi Rareş Stoica. „Punguţa cu doi bani” s-a jucat şi în prima stagiune oficială a Teatrului de Păpuşi de Stat, din 1950, după cum rezultă din monografia criticului de teatru Roxana Croitoru, realizată la semicentenarul instituţiei.
Propagandă cu „Tractorul”
Pentru că era perioada instalării comunismului, la deschiderea oficială a Teatrului, din 5 februarie 1950,
s-au jucat doar piese după autori ruşi, „Banul şi părăluţa”, „Morcovul” şi „Cozonacul”.
Chiar dacă la început s-au pus în scenă piese de factură ideologică, precum „Tractorul”, sau „Alegeri de altădată”, Teatrul de Păpuşi şi-a trecut în repertoriu clasici precum Fraţii Grimm, Ion Creangă şi Petre Ispirescu. Trupa de aici intră repede în circuitul naţional şi mai târziu în cel internaţional, fiind cotată neoficial pe locul secund, după Teatrul Ţăndărică din Bucureşti. Studioul experimental care ia fiinţă pe lângă teatru va da în anii ’70 primul grup de pantomimă din ţară, MIM7. Tot aici au fost jucate şi piese pentru adulţi, chiar dacă actorii mânuiau păpuşi şi marionete.
A înfrânt cenzura
De-a lungul timpului, teatrul a colaborat cu mai mulţi artişti proveniţi de la instituţiile de cultură din oraş, care s-au impus pe plan intern, printre care regizorul Vasile Dan, actorul şi mai apoi regizorul Doina Dejica Fânăţeanu, compozitorii Liviu Glodeanu, Petre Sbârcea, Tudor Jarda.
În anii ’8