Presedintii societatilor de investitii financiare (SIF), care detin pachete de cate 6% din BCR si 5% din BRD, sustin ca cele doua banci nu vor reduce dividendele in comparatie cu nivelurile de anul trecut.
Cele doua banci au distribuit anul trecut dividende in valoare totala de 782 mil. lei (circa 212 mil. euro), dintre care 215 mil. lei (circa 59 mil. euro) au intrat in conturile SIF-urilor.
"Am avut o discutie mai veche (cu cele doua banci - n.red.) prin care ne-au asigurat ca dividendele nu vor fi reduse. De atunci nu am mai vorbit cu ei. Asteptam convocatoarele pentru AGA", a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania (SIF3).
Seful Muntenia Invest, societatea care administreaza activele SIF Muntenia (SIF4), sustine ca nivelul dividendelor distribuite de BCR si BRD va fi cel putin egal cu cel de anul trecut.
"BRD si BCR vor da dividende cel putin la nivelul anului trecut. Rezultatele sunt foarte bune, cu 40 - 70% peste 2007. Ambele banci si-au vandut participatiile la Asiban, iar BCR a vandut si cele doua socuietati de asigurari din grup. Exista riscul sa apara niste reglementari de majorare de capital la nivelul sistemului bancar, de la BNR sau de la Guvern, dar pana in aprilie nu cred ca se va intampla", a declarat Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, citat de Mediafax.
Szel a adaugat ca ambele banci au inregistrat in 2008 si cresteri ale profiturilor operationale.
La sfarsitul anului trecut, unii dintre reprezentantii celor cinci SIF-uri chestionati de ZF isi exprimau ingrijorarea ca bancile ar putea reduce nivelul dividendelor din cauza necesitatilor ridicate de finantare si a competitiei pentru lichiditati.
Reprezentantii SIF mai spun ca BCR este obligata, prin contractul de privatizare, sa distribuie 40% din profitul net sub forma de dividende catre actionari, pana la listarea bancii pe Bursa sau pana c