Guvernatorul Mugur Isarescu a precizat ca, in urmatorul an, cel mai pregnant risc in ceea ce priveste evolutia economiei este evolutia crizei globale. El a precizat ca criza nu are efecte directe asupra Romaniei. "Noroc ca nu avem probleme cu prezenta unor produse toxice in sistemul bancar, produse toxice care au declansat criza intr-o prima instanta. Sistemul nostru bancar este unul solid si poate sa fie o ancora pentru redresare", a declarat Isarescu.Lipsa efectelor directe ale credit-crunch-u
Guvernatorul Mugur Isarescu a precizat ca, in urmatorul an, cel mai pregnant risc in ceea ce priveste evolutia economiei este evolutia crizei globale. El a precizat ca criza nu are efecte directe asupra Romaniei. "Noroc ca nu avem probleme cu prezenta unor produse toxice in sistemul bancar, produse toxice care au declansat criza intr-o prima instanta. Sistemul nostru bancar este unul solid si poate sa fie o ancora pentru redresare", a declarat Isarescu.
Lipsa efectelor directe ale credit-crunch-ului este motivata asadar, pe langa absenta produselor toxice (neexpunerea directa pe piata americana sub-prime), de promovarea produselor bancare traditionale cu un profit ridicat pentru banci si de efectele masurilor prudentiale luate de BNR.
Romania este afectata indirect de criza, guvernatorul observand cinci canale:
- comercial;
- financiar;
- al increderii;
- al cursului;
- al efectelor de avutie.
Cel mai important efect care vine pe canalul comercial este reprezentat de scaderea exporturilor de produse romanesti spre piata UE. "Noroc ca procentul exporturilor este de 24% din PIB. In cazul altor tari din regiune, precum Cehia, dependenta este mai mare, deoarece procentul este de circa 60% din PIB", a adaugat guvernatorul.
Pe canalul financiar vine efectul restrangerii accesului la fondurile ext