* cu sapte posturi de judecator vacante, Tribunalul, precum si Judecatoriile Braila, Faurei si Insuratei au avut de furca anul trecut cu aproape 25.000 de dosare penale, civile si comerciale * din acestea, peste 3.200 au fost cu minori * aflate in deficit de personal, instantele au fost operative in proportie de 80% * printre cauzele intarzierii solutionarii dosarelor se numara: lipsa motivata sau nemotivata a avocatilor, termenele pentru lipsa de aparare sau formularea gresita a actiunilor
Problemele cu care se confrunta judecatorii braileni s-au aflat, zilele acestea, in atentia conducerii Tribunalului Braila, la sedinta de bilant a activitatii instantelor pe anul 2008.
Astfel, cu sapte posturi de judecator vacante, Tribunalul, precum si Judecatoriile Braila, Faurei si Insuratei au avut de furca anul trecut cu 24.743 de dosare penale, civile si comerciale. Numai la Tribunalul Braila, media a fost de 1.136 dosare rulate de un judecator, din care au fost solutionate 427. Fata de anul precedent, operativitatea solutionarii dosarelor a scazut usor, de la 81,09 la 80,39%. Cauzele intarzierii solutionarii dosarelor sunt, in viziunea magistratilor, urmatoarele: formularea de actiuni ce nu sunt in conformitate cu normele procedurale; nedepunerea rapoartelor de expertiza in termenul stabilit de instanta; lipsa avocatilor, care sunt la alte instante; necomunicarea actelor de procedura de catre Posta Romana; ponderea mare a dosarelor de fond si apel: in aceste dosare se dau mai multe termene pentru administrarea de probe; prea multe termene pentru lipsa de aparare; numar insuficient de judecatori si delegarea unor judecatori la birourile electorale (pe parcursul alegerilor). Bugetul alocat Tribunalului Braila in 2008, a fost de aproape 18 milioane de lei.
Cat priveste modificarile hotararilor judecatoresti (indicator al calitatii actului