Acneea este o boală de piele generată de astuparea porilor din cauza unei inflamaţii a glandelor sebacee şi a foliculilor piloşi de pe faţă, gât, umeri, spate şi piept. Glandele produc prea multă grăsime (sebum), care astupă porii, ducând la apariţia punctelor negre şi a celor albe (coşurilor).
Stoarcerea coşurilor lasă cicatrici pe piele, de aceea este recomandabilă folosirea altor mijloace terapeutice.
Cei care doresc să scape mai repede de acnee trebuie să evite consumul în exces al unor alimente cum ar fi laptele, zahărul, făina albă şi alte rafinate, cele procesate, carnea grasă. Acestea produc modificări hormonale considerate responsabile de producerea acneei. Alimentele bogate în iod, cum ar fi ficatul, brânza, sarea iodată, fructele de mare, se consideră, de asemenea, că ar fi responsabile pentru acnee. Trebuie evitate şi alimentele bogate în grăsimi hidrogenate de tip trans, cum ar fi margarina, lactatele din comerţ, chipsurile, produsele de patiserie.
Recomandări
Se recomandă alimentele bogate în zinc şi vitamina A şi consumul unor cantităţi mari de apă pentru o hidratare corespunzătoare, şase-opt pahare pe zi. Nu în ultimul rând, trebuie acordată o atenţie deosebită îngrijirii pielii. Iată câteva sfaturi în acest sens:
1. Păstrează lenjeria de pat curată, altfel, praful, petele de cosmetice, mizeria se vor depune pe piele şi vor contribui la infectarea porilor;
2. Spală-te pe faţă de două ori pe zi, folosind un săpun antibacterian sau un demachiant pe bază de acid salicilic. Nu este recomandat săpunul obişnuit. Din cauza alcalinităţii ridicate, favorizează înmulţirea bacteriilor;
3. Produsele pe bază de peroxid de benzoil sunt, de asemenea, recomandate ca agenţi de curăţare. Dacă foloseşti astfel de produse, trebuie să eviţi expunerea la soare.
4. Săpunul pe bază de aloe vera este un excelent produs de