Nunta este un moment unic în viaţă, un prilej de bucurie, începutul de drum într-o familie nouă. Numai că, unii tineri percep noţiunea de nuntă ca pe o afacere. În România a devenit un trend ca tot mai multe cupluri să-şi dorească nunţi fastuoase, însă la preţuri minime.
Unii miri îşi invită mesenii în funcţie de conturile grase pe care aceştia le deţin. Alţii, dimpotrivă, îşi anunţă invitaţii că nu vor să primească bani, ci doar cadouri. Mai există şi o altă categorie de cupluri care organizează nunta numai cu scopul de a împărtăşi bucuria alături de prieteni.
“Darul” de la nunţi este la modă
Totuşi, putem spune că la unii tineri care vor să se căsătorească, socotelile sunt bine plănuite, în aşa fel încât cheltuielile pentru nuntă să fie mult mai mici decât câştigurile.
Alina Sîrbu (24 de ani), din Bucureşti consideră că nunta a devenit o afacere şi că oamenii vor profit. “La fratele meu, tacâmul a costat 30 de euro şi s-a dat ‘dar’ de la 50 de euro în sus. Cu toate astea, au fost unele cupluri care au dat câte 100 de euro. Cât despre nunţile “cu dar”, ştiu că se poartă la noi în România, dar mi se pare de prost gust. Nu cred că se poate cumpăra un apartament cu banii câştigaţi în urma unei nunţi. Poţi da cel mult un avans pentru maşină, că în rest…”
În prezent, preţul unui ‘tacâm’ la nunţi este în jur de 50 -75 de euro de persoană, indiferent de meniul nunţii şi de organizarea acesteia. Să nu credeţi că “darul” la nunţi este la modă numai în România.
Sânzâiana Logofăt ne-a povestit despre nunta unei prietene, care a avut loc în Belgia. “Am fost la o nuntă în Belgia. Sunt prietenă cu mireasa, am fost colege de facultate. Eram foarte stresată, nu ştiam cât să pun în plic, aşa că am întrebat şi eu pe la cunoştinţe. Mi s-a spus că naşii dau 150 de euro şi că invitaţii (cuplu) ar trebui să dea 100 de euro. Eu i-am pus în plic 100 de