Un trimis special al Adunarii Parlamentare a OSCE in Georgia a dezvaluit joi ca in Osetia de Sud au avut loc acte de epurare etnica, de cand fortele ruse au respins incercarile Georgiei de a restabili ordinea in regiunea separatista, relateaza Reuters.
Declaratia lui Goran Lennmarker este neobisnuit de directa, in conditiile in care OSCE depune eforturi pentru prelungirea misiunii sale in regiune, careia Rusia i se opune.
In Osetia de Sud „a avut loc, practic, un proces de epurare etnica, iar refugiatii isi doresc sa se intoarca acasa, la caminele lor”, a explicat Lennmarker. „Daca se vor intoarce, in conditiile in care casele lor au fost arse, au nevoie de observatori impartiali - oameni despre care sa simta ca ii pot apara, pentru a nu se intoarce la situatia de care au fugit", a spus el.
Luna trecuta, organizatia Human Rights Watch a cerut Rusiei si Georgiei sa investigheze atacurile discriminante si alte posibile abuzuri, de ambele parti, inclusiv crime de rasboi impotriva civililor in cursul conflictului din august. Ambele state au negat ca ar fi facut vreo descoperire in acest sens.
Goran Lenmarker a facut declaratia cu cateva zile inaintea unei vizite in Georgia, ce va avea loc intre 10 si 12 februarie. El nu reprezinta Consiliul Permanent al OSCE, executivul organizatiei, ai carui membri, printre care se numara Rusia, s-au abtinut sa caracterizeze violentele din Osetia de Sud drept epurare etnica. Un diplomat al organizatiei a avertizat insa ca declaratiile lui Lenmarker ar putea sa afecteze eforturile depuse pentru prelungirea mandatului misiunii OSCE din Georgia, in conditiile in care este nevoie de un consens al tuturor celor 56 de membri. Un trimis special al Adunarii Parlamentare a OSCE in Georgia a dezvaluit joi ca in Osetia de Sud au avut loc acte de epurare etnica, de cand fortele ruse au respins incercarile