La 7 februarie 1989, la Palatul Patriarhal din Bucureşti era sărbătoare. Nu una religioasă, ci una petrecută discret: aniversarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist.
Cum şi-a serbat Patriarhul cei 74 de ani am aflat de la diaconul lui de atunci, părintele Mihai Hau, astăzi preot la Biserica Sf. Ilie Rahova. "S-a făcut o slujbă de Te Deum în holul reşedinţei patriarhale la care au particpat puţine persoane. A fost Episcopul Roman Ialomiţeanul, pe atunci vicar patriarhal, care a şi rostit un cuvânt de felicitare, au mai fost prezenţi câţiva episcopi, doi-trei stareţi din mănăstirile din apropiere, personalul din administraţia patriarhală şi din Arhiepiscopia Bucureştilor, profesori de la Facultatea de Teologie şi Seminarul Teologic din Capitală.
Părintele Patriarh Teoctist nu avea obiceiul să invite pe nimeni de ziua lui, cine voia, venea nechemat şi era primit cu drag. În general, oamenii îi aduceau flori, pentru că îi plăceau foarte mult. Probabil vizita la Vatican din ianuarie făcuse să-i crească "acţiunile" în ochii autorităţilor, şi de aceea la aniversarea sa din acel an a venit să-l felicite şi Ion Cumpănaşu, reprezentantul Cultelor. Oaspeţii întâistătătorului au fost serviţi cu vin şi plăcintă de dovleac. El însuşi nu a băut decât o jumătate de pahar, niciodată nu bea un pahar întreg", şi-a amintit părintele Mihai Hau.
La 7 februarie 1989, la Palatul Patriarhal din Bucureşti era sărbătoare. Nu una religioasă, ci una petrecută discret: aniversarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist.
Cum şi-a serbat Patriarhul cei 74 de ani am aflat de la diaconul lui de atunci, părintele Mihai Hau, astăzi preot la Biserica Sf. Ilie Rahova. "S-a făcut o slujbă de Te Deum în holul reşedinţei patriarhale la care au particpat puţine persoane. A fost Episcopul Roman Ialomiţeanul, pe atunci vicar patriarhal, care