În vreme ce opinia publică are încă în minte imaginea bătrânei din Satu-Mare care a murit după ce medicii „au pasat-o“ timp de două zile de la un spital la altul, rectorii universităţilor de medicină din toată ţara s-au adunat, ieri, la Bucureşti pentru a discuta cu miniştrii educaţiei şi sănătăţii problemele din sistem. La întâlnire a participat şi Sorin Oprescu, în tripla ipostază de medic, profesor şi primar al Capitalei. Sursa: Reuters
Dacă ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a remarcat „pierderile la capitolul imagine“ atât ale educaţiei, cât şi ale sănătăţii, „din cauza uscăturilor“, rectorii, prin scurtele prelegeri, au lovit la ţintă: sistemul e găunos. „Interesul pentru facultăţile de medicină a scăzut, şi asta se vede în numărul redus de concurenţi pe loc, la admitere. Gradul de pregătire nu se compară cu cel pe care îl aveau generaţiile anterioare“, a spus decanul Facultăţii de Medicină din Constanţa, Petru Bordei.
Program de medic: 24+6 ore
Tot el a propus revizuirea programului unui medic: „După o gardă de 24 de ore şi încă alte şase ore, ce randament mai dă medicul?“. Doctorul Clara Brânzaniuc, din Târgu-Mureş, a reclamat faptul că nu este armonizată Legea învă- ţă mântului cu necesităţile facultăţii de me dicină: „Universităţile medicale ar tre bui să elaboreze manuale cu minimele cu noştinţe de medicină pe care elevii care vor să devină studenţi să le ştie încă din liceu“.
La rândul său, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, Florian Popa, consideră că facultatea nu acordă şanse egale tuturor absolvenţilor de liceu: „Facultatea e lungă şi costisitoare. Părinţii nu mai au bani să-i ţină. Câţi copii de plugari mai aveţi în grupe? Şi de acolo provin cei mai buni. Acum fac facultatea elevii ai căror părinţi îşi doresc mai mult. Perioada de şcolarizare oboseşte.