Bugetul pe 2009, adoptat de Guvern si trimis la Parlament, nu va putea stopa efectele crizei financiare, sustin analistii economici. Bugetul pe 2009 este construit pe urmatorii indicatori macroeconomici: crestere economica de 2,5%, deficit bugetar - 2%, rata inflatiei - 5%, PIB - 144,7 miliarde euro. In proiectul care ajunge, astazi, in Parlament, au fost incluse si masurile anticriza. Aceste sunt impartite in trei: masuri pentru relansarea si stimularea cresterii economice (10,5 miliarde de e
Bugetul pe 2009, adoptat de Guvern si trimis la Parlament, nu va putea stopa efectele crizei financiare, sustin analistii economici.
Bugetul pe 2009 este construit pe urmatorii indicatori macroeconomici: crestere economica de 2,5%, deficit bugetar - 2%, rata inflatiei - 5%, PIB - 144,7 miliarde euro.
In proiectul care ajunge, astazi, in Parlament, au fost incluse si masurile anticriza. Aceste sunt impartite in trei: masuri pentru relansarea si stimularea cresterii economice (10,5 miliarde de euro), pentru finantarea economiei si creşterii lichiditatii (2,2 miliarde de euro) si masuri de protectie sociala (260 milioane de euro).
Premierul Emil Boc a declarat ca bugetul este axat pe mentinerea si crearea de noi locuri de munca, pe absorbtia fondurilor europene si pe protectie sociala. De asemenea, Executivul a propus, pentru 2009, inghetarea salariilor demnitarilor.
Analistul economic Ilie Serbanescu crede ca, pentru aceasta perioada, nu se poate vorbi de buget bun sau prost. El insusi l-ar fi alcatuit in aceeasi maniera, cautand sa obtina un respiro pentru a face restructurari. “Cred ca e un buget potrivit in momentul de fata. Statul nu mai poate sa faca mare lucru in economie pentru ca si-a cedat, in mod absurd si nefericit, parghiile capitalului strain, de la petrol la sistemul bancar. Si atunci mare lucru nu mai poate sa faca. Dar macar s