Duminica in Elvetia are loc un referendum asupra reinnoirii acordurilor cu UE privind libera circulatie si a extinderii lor pentru Romania si Bulgaria.
Referendumul, considerat crucial pentru relatiile dintre Geneva si Bruxelles, era asteptat cu ingrijorare de ambele tabere, sondajele indicand un rezultat strans. Aproape toate partidele politice – cu exceptia Partidului Elvetian al Poporului (SVP, de extrema dreapta) –, dar si asociatiile patronatului elvetian, managerii de companii si sindicatele au facut o intensa campanie pentru reinnoirea si extinderea acordurilor, aducand ca argumente riscul suspendarii altor acorduri economice cu Uniunea Europeana si contributia importanta a strainilor la economia elvetiana. Economiesuisse, cea mai mare asociatie patronala din Elvetia, a aratat intr-o declaratie ca aproximativ 200.000 de noi locuri de munca au fost create in aceasta tara in ultimii trei ani datorita acordului cu UE privind libera circulatie, a carui suspendare ar fi "fatala" pentru companiile elvetiene, in contextul crizei economice mondiale.
UE este cel mai mare investitor in Elvetia, furnizand 70% din capitalul strain investit. In sens contrar, 40% din investitiile elvetiene in strainatate sunt in state membre ale Uniunii. Potrivit statisticilor oficiale de la Geneva, Elvetia este a doua piata ca marime pentru produsele UE, patru cincimi din importurile sale provenind din blocul comunitar, in 2007. In acelasi an, aproape doua treimi din exporturile Elvetiei s-au indreptat spre UE. Dar SVP a dus o campanie agresiva impotriva extinderii liberei circulatii pentru Romania si Bulgaria, speculand temerile si prejudecatile cetatenilor si agitand spectrul unei "invazii" a cersetorilor si delincventilor din ceea ce a denumit "lumea a treia a Europei".
Duminica in Elvetia are loc un referendum asupra reinnoirii acordurilor cu UE privin