» In vremuri de criza, putini sunt cei care se gandesc inca de la 30 de ani la banii de pensie. Calculele unui grup de doctoranzi americani indeamna insa la economii de minimum 6-11% pe luna pentru o pensie cat de cat decenta.
Sunt sanse mari sa faci parte din cele 4 milioane de romani care abia au scapat, ca prin urechile acului, de o veste proasta: Guvernul se pregatea sa inghete procentul virat spre sistemul privat de pensii la 2%, cat a fost in 2008, dar a renuntat in ultimul moment, poate si din cauza protestelor prompte ale industriei fondurilor private de pensii. Ar fi fost o lovitura cu efecte posttraumatice prea tarzii ca sa mai poata fi tratate, in conditiile in care, si fara inghetarea procentului destul de putini sunt cei care isi planifica de pe acum, viata la pensie. Scriu "lovitura" din doua motive: procentul e si asa foarte mic (acesta va creste, dar gradual, cu 0,5% pe an pana la 6%) iar adeptii pensiilor facultative sunt inca foarte putini.
Gestionarea riscului de a trai prost – caci simplu spus asta reprezinta contributia la pensie, indiferent ca se numeste CAS, Pilonul II sau Pilonul III – nu a devenit inca un reflex pentru majoritatea angajatilor din Romania. Salariatii mizeaza in continuare, covarsitor, pe contributiile obligatorii din sistemul de stat, care nu le inmulteste banii, si, mai cu seama, nu le stimuleaza dorinta de a economisi. Redirectionarea unei parti din banii pe care ii ia obligatoriu statul alaturi de propriile contributii la pilonul facultativ diversifica deci posibilitatile de a avea, la pensie, venituri suplimentare fata de cele de la stat.
Datele statistice publicate periodic de Comisia pentru Supravegherea Sistemului Pensiilor Private (CSSPP) arata ca putini romani economisesc, DE BUNa VOIE, pentru ce va fi dupa ce vor implini 65 de ani, varsta pensionarii. Se fac curand doi ani de la