In timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2008, 36 de organizatii neguvernamentale (ONG), reprezentand societatea civila a Bucurestiului, au inaintat partidelor si candidatilor un set de angajamente pe care ar fi trebuit sa le respecte in caz ca vor fi alesi.
Asa cum era de asteptat, politicienii au uitat cu totul de aceste angajamente, chiar din prima zi a instalarii in fotoliile din primarii. Zilele trecute, la intrarea in Cismigiu, Consiliul Cetatenilor (ConsiliulCetatenilor@yahoogroups. com) a organizat, sub platforma "Impreuna pentru un oras mai bun", o intalnire a primarului general, a primarilor de sector si a consilierilor generali, cu membrii ONG-urilor in fata carora au semnat si au facut promisiuni. Nu-mi imaginam ca respectivii vor veni cu totii, dar nici nu mi-as fi inchipuit ca nesimtirea si aroganta merg pana acolo, incat nici unul dintre politicienii invitati sa nu fie prezent! De fapt, daca tinem seama ca nu si-au tinut nici una dintre promisiunile facute, intr-un fel ii si intelegem. Reluam, pe scurt, principalele puncte ale "Pactului pentru Bucuresti", de care se tem atat de mult chiar cei care l-au semnat.
Nu poti lua soarele vecinilor, cu blocul tau de otel si sticla
Intre cerintele impuse de cetateni, figureaza, cum era de asteptat, coerenta urbanistica. Aceasta a fost distrusa de cele peste o mie de planuri de urbanism zonal (PUZ), aprobate in ultimii ani, la presiunea intereselor private. "Se va stopa", cere Pactul bucurestenilor, "aceasta practica scandaloasa, unica in Europa, a urbanismului privat contra cost". S-a stopat? ii intreaba bucurestenii pe diriguitorii urbei. Evident ca nu, de vreme ce Consiliul General si Primarul General tocmai au aprobat zeci de turnuri de sticla, ce vor fi plantate in centrul vechi al Capitalei. In aceste conditii, cum se poate vorbi de o Strategie de Dezvolta