Mamaliga "jandarm"
Ingrediente: 300 g malai, 1 gaina mare, grasa, sare.
Mod de preparare: O gaina gata curatata se spala bine in apa rece. Se pune sa fiarba intr-o oala mare. Se fierbe descoperit, iar cand carnea se desprinde de pe os, se ia oala de pe foc. Se strecoara zeama in care a fiert. Se pune in ceaun 1 l din zeama in care a fiert gaina si se adauga malaiul proaspat cernut, inainte de a clocoti lichidul. Se fierbe la foc mic o jumatate de ora, amestecand in ceaun cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda. Sare se pune la fiertul pasarii, dar se mai adauga, daca e nevoie, atunci cand se pune malaiul. Mamaliga se rastoarna pe o farfurie cat este moale. Se serveste cu carne de pasare si mujdei de usturoi.
Malai cu dovleac
Ingrediente: 500 g malai, 500 g dovleac, 500 g faina, 1 ceasca ulei, sare, 200 g zahar, drojdie de bere cat o nuca, coaja rasa de lamaie.
Mod de preparare: Dovleacul se curata de coaja si se pune sa fiarba in apa rece cat sa-l acopere, taiat in felii groase sau cubulete mari. In acest timp se freaca drojdia cu o lingura de zahar si putin lapte pana devine lichida. Separat, se pune o lingura de faina intr-un castron, se opareste cu lapte cald si se amesteca bine cu drojdia. Se lasa sa creasca putin pe marginea plitei. Se cerne faina si se pune intr-un castron adanc. Se adauga malaiul cernut proaspat, se pune o lingurita de sare peste amestec, apoi se subtiaza cu zeama in care a fiert dovleacul. Se adauga drojdia, apoi zaharul si coaja rasa de lamaie. Se bate amestecul (care e subtire ca smantana) cu o lingura de lemn, cel putin un sfert de ora. Se lasa la dospit o jumatate de ora, se rastoarna apoi compozitia intr-o forma unsa cu ulei si se introduce forma in cuptorul fierbinte. Malaiul se coace aproape o ora, la foc potrivit. Cand amestecul de malai si faina este omogen, se adauga bucatele de dovleac,