Biblia, un indreptar pentru sanatate:
In sens mai larg, prin post (postul crestin) se intelege abtinerea de la alimente de origine animala (carne, oua, lapte, branzeturi) numite "de dulce", pe anumite perioade de timp. Inca din primele veacuri crestine, zilele de post au fost randuite de Biserica Ortodoxa, dupa un calendar structurat pe tot parcursul anului. In plus, miercurea si vinerea sunt recomandate, de asemenea, ca zile de post. In aceste perioade, consumarea alimentelor amintite este oprita, principiile hranitoare necesare fiind luate din cereale, legume, fructe, seminte, miere, putandu-se urma si diverse cure de sucuri sau cruditati, in functie de preferinte. Postul total, numit si "ajunare" sau "post negru", consta intr-un repaos alimentar complet, pe un anumit interval de timp, 24 de ore, de exemplu. In majoritatea cazurilor, frecventa cu care trebuie practicat postul negru este o data sau de doua ori pe saptamana. Dar in afara de semnificatia sa moral-crestina: abtinerea, solidarizarea prin asceza alimentara cu ideea de cucernicie si curatenie, postul are urmari optime si pentru sanatate.
Efectele postului
Prin procesul complex al digestiei, organismul absoarbe ceea ce ii este necesar din mancare, reziduurile urmand a fi eliminate. Acest proces nu poate fi eficient cand organismul este mai mereu supraincarcat sau cand, de cele mai multe ori, mancarea furnizata este impura. Reziduurile vor stagna, acumulandu-se in intestine si alte organe, unde se descompun si putrezesc, constituind o sursa de dezechilibru si boala pentru intreaga noastra fiinta.
Care sunt alimentele pure si care sunt cele impure? Hrana care putrezeste repede si lasa multe reziduuri in organism nu este pura, chiar daca este bine spalata si savant gatita (este cazul produselor de origine animala care se altereaza rapid, uneori in cateva ore). Alimentel