Anul Internaţional al Astronomiei 2009, manifestare coordonată de UNESCO în numele ONU, a fost lansat, ieri, şi la Sibiu. La aproximativ două săptămâni după lansarea oficială a evenimentului la Paris, manifestarea organizată la Sibiu a debutat cu un seminar cu participare internaţională, intitulat "Întrebări esenţiale despre Univers”, transmite corespondentul Mediafax.
"Astăzi (ieri, n.r.) s-a deschis oficial în România Anul Internaţional al Astronomiei şi pentru că Sibiul a fost Capitală Culturală", a declarat profesorul Nicoleta Pazmany, unul dintre organizatori. Dat fiind formatul manifestării globale, evenimentele dedicate AIA 2009 se adresează în special copiilor şi tinerilor. De altfel, în Piaţa Mare din Sibiu, zeci de oameni au asistat la lansarea unor rachete de hârtie şi înălţarea unui balon meteo AIA 2009.
În cursul zilei de astăzi (sâmbătă), seminarul intitulat "Întrebări esenţiale depsre Univers” va continua prin o serie de expuneri ale unor personalităţi marcante în domeniu, printre care şi fizicianul şi filosoful Basarab Nicolescu.
Amânare la NASA
O navetă a Agenţiei Spaţiale Americane, care urma să fie lansată la 14 februarie cu destinaţia Staţia Spaţială Internaţională, va rămâne la sol o bucată de timp. Potrivit unor responsabili NASA, amânarea a fost cauzată de o serie de probleme tehnice înregistrate la bordul navetei Discovery. Misiunea acestei navete este de a transporta pe ISS mai multe panouri solare.
Cea mai mică exoplanetă
Un grup de astronomi a descoperit, folosindu-se de Telescopul Spaţial COROT (un instrument performant al Agenţiei Spaţiale Franceze şi al Agenţiei Spaţiale Europene), cea mai mică exoplanetă în afara sistemului nostru solar. Corpul ceresc este de aproximativ două ori mai mare decât Terra, iar în jurul ei orbitează o stea asemănătoare