Virgil Guzu este directorul unei firme cu 20 de angajaţi din Focşani, judeţul Vrancea. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Întreprinderea sa, A.G. Grupinstal, proiectează şi montează instalaţii electrice, sisteme de securitate şi avertizare, sisteme de încălzire şi reţele de calculatoare. În vara anului trecut, el a depus un proiect pentru a-şi dezvolta afacerea cu fonduri europene, iar ieri a venit la Bucureşti pentru a semna contractul de finanţare în valoare de 350 de mii de euro, din care 250 de mii bani nerambursabili de la UE. „Echipamentele pe care le vom achiziţiona vor creşte standardul serviciilor noastre, ne vor face mai competitivi“, ne-a spus el.
Virgil Guzu se numără printre cei 22 de oameni de afaceri care au semnat, ieri, primele proiecte de finanţare din fonduri europene destinate IMM-urilor. Alte 153 de contracte vor fi semnate până la sfârşitul acestei luni, conform reprezentanţilor Ministerului IMMurilor, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
Bani prin CEC şi Eximbank
Un proiect care îi permite să cumpere utilaje noi din Franţa şi Germania în valoare de peste 280.000 de euro a fost semnat de Crina Elena Alisie, administrator al firmei Meddo din Sebeş, judeţul Alba. Compania sa produce consumabile din plastic pentru laboratoare. Reprezentantul companiei ne-a spus că, din cauza procedurilor stufoase şi a documentelor care trebuiau depuse, nu ar fi reuşit să acceseze banii europeni fără ajutorul unei firme de consultanţă.
O altă problemă cu care se confruntă aceşti manageri este diferenţ a pe care trebuie să o plătească din cauza deprecierii leului faţă de cursul de anul trecut, când au fost făcute calculele.
Pentru 2009, Ministerul pentru IMM-uri are un buget de 280 de milioane de euro, reprezentând 0,2% din PIB. Deşi este de patru ori mai mare decât suma alocată instituţiei anul trecut,