Un document scris pe pergament în prima jumătate a secolului al XVII-lea şi semnat de voievodul Matei Basarab a fost cercetat recent de specialiştii Arhivelor Naţionale din Alba. Documentul conţine informaţii inedite despre ţara Românească.
Directorul Direcţiei Judeţene Alba a Arhivelor Naţionale, Dana Zecheru, spune că pe documentul datat 21 mai 1634, care întărea un contract de vânzare-cumpărare au fost făcute în jurul anului 1800 completări cu litere chirilice, care stipulau revânzarea bunurilor din actul menţionat. Zecheru a adăugat că documentul a rămas necercetat întrucât nu a existat un specialist care să îl traducă, iar acesta nu avea ataşat, în arhivă, decât un rezumat al traducerii în limba maghiară. Actul emis la Bucureşti cuprinde informaţii despre situaţia economică din prima jumătate a secolului al XVII-lea, precum şi despre curtea domnească a voievodului Matei Basarab, boierii vremii şi diverse localităţi.
Bucureşti, 21 mai 1634
Documentul semnat în original de Matei Basarab, fost domnitor al Ţării Româneşti între 1632 şi 1654, constituie o raritate pentru Transilvania, specialiştii neexplicându-şi cum a ajuns actul la Episcopia Romano-Catolică din Alba Iulia.
Denumit "Poruncă domnească”, înscrisul în limba slavonă a fost donat în 1975 de Episcopia Romano-Catolică de Alba Iulia Direcţiei Judeţene Alba a Arhivelor Naţionale, unde a rămas necercetat din lipsă de specialişti. Documentul a fost tradus integral numai în acest an, dupa ce direcţia a angajat un specialist în limbile slave. "Documentul este emis în 21 mai 1634 în Bucureşti şi este vorba despre o poruncă domnească pentru un vad de moară şi unul de piuă în oraşul Câmpulung. Este o întărire a voievodului a unor acte de vânzare-cumpărare făcute în decursul timpului. Prima parte a documentului se referă la aceste vaduri de moară şi de piuă şi spun