Daca in ultimii ani economia romaneasca nu a dat nicidecum semne de slabiciune, fiind pe un trend ascendent, in acelasi ritm cu economia mondiala, acum ne trezim pe cap cu un adevarat cosmar: deficitul excesiv bugetar.
In ultimele luni ale anului 2008 deficitul bugetar a fost estimat la 2,8% din PIB, dar am aflat cu surprindere, in urma cu doua zile, ca cifra s-a dublat.
Intrebarea care se pune acum este cum am reusit sa irosim ultimii sapte ani de crestere economica pe finalul guvernarii Tariceanu?
In conditiile in care Romania a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 5,2% din PIB, Comisia Europeana ar putea propune declansarea procedurii de deficit excesiv impotriva Romaniei, iar Consiliul Europei ar urma sa ia decizia finala.
Cand se declanseaza procedura de deficit excesiv, se propun mai multe masuri care sa fie adoptate de statul respectiv si sunt verificate la sange de Comisia Europeana.
Asa cum ne-am obisnuit, cauzele cresterii deficitului bugetar sunt politice. Guvernul a exagerat cu generozitatile salariale, iar alternativele private au fost ignorate sau folosite doar pentru propriile interese.
In al doilea rand, a fost vorba de disiparea responsabilitatii. Toamna anului trecut a fost un exemplu de iresponsabilitate: cheltuielile n-au mai fost tinute sub control.
Guvernul Tariceanu a facut pe responsabilul in ultimele doua luni, cand deficitul bugetar crestea dramatic. Si jucand teatru, Guvernul a marit salariile profesorilor, a marit pensiile... a actionat fara sa se gandeasca la datorii si la ce se va intampla cu bugetul de stat pe 2009.
Acum, Romania ar avea nevoie de ajutor financiar, asa cum a recunoscut chiar Traian Basescu. Este vorba de 6-7 miliarde de euro, bani care vor fi imprumutati de la Comisia Europeana, cel mai probabil sub supravegherea Fon