Teama de represaliile economice ale UE a fost mai puternică decât teama de români
„Elveţienii au votat întotdeauna raţional. Atâta timp cât nu este vorba de un proiect care să le schimbe în întregime sistemul, ei preferă să-l accepte decât să fie aruncaţi în necunoscut”, asigura un deputat socialist înainte de referendumul tensionat de ieri.
Rezultatele votului a dovedit din plin această tendinţă. Ţara Cantoanelor a votat, ieri, prelungirea acordului de liberă circulaţia a cetăţenilor europeni şi extinderea acestuia pentru România şi Bulgaria.
Informaţiile preliminare publicate de presa elveţiană arătau că aprobarea ar putea fi mai clară decât fusese prevăzută, circa 55 - 60 la sută dintre elveţieni votând în favoarea acesteia în cadrul referendumului. Spre exemplu, alegătorii din cantonul Geneva au spus „da” românilor şi bulgarilor în proporţie de 62%, cei din Appenzell Ausserrhoden - de 57,3 la sută.
Un rezultat pozitiv a fost şi în Vaud, unde 69,7% dintre elveţieni s-au declarat pentru extinderea acordurilor, dar şi în Neuchâtel, unde procentul a fost de 68,1%. Potrivit rezultatelor parţiale, alegătorii din Graubünden au respins propunerea, cu 51 la sută din voturi.
Elveţienii au înţeles corect miza
Rezultatul referendumului a constituit pe de o parte o surpriză având în vedere scorul destul de strâns pe care sondajele îl arătau, la sfârşitul săptămânii trecute, între opozanţii şi adepţii extinderii liberei circulaţii. Pe de altă parte, autorităţile i-au mobilizat pe elveţieni pentru a aproba extinderea acordurilor cu argumente economice mult mai puternice decât retorica xenofobă şi temerile invocate de dreapta populistă.
Cei circa cinci milioane de alegători au înţeles că punctul fierbinte al acestui referendum nu au fost românii sau bulgari, care abia din 2016 vor avea acces deplin pe piaţa muncii din Cantoane, ci ch