LA ANIVERSARE • O VIAŢĂ ÎN SLUJBA TEHNOLOGIEI.
Conduce Institutul de Cercetări pentru Inteligenţă Artificială din 1994, iar în 1997 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Profesor Dan Tufiş a împlinit de curând 55 de ani.
"Performanţa în cercetare nu-ţi lasă prea mult timp liber. Fascinaţia pentru mirajul comunicării om-maşină în limbaj natural a fost o constantă a dezvoltării mele intelectuale. Absolvent al Facultăţii de Calculatoare, Universitatea Politehnică din Bucureşti, în 1979 am primit repartiţie în cercetare la Institutul de Cercetare în Informatică (ICI). Aici, pe lângă o documentare foarte bună pentru acele vremuri, am avut şansa de a lucra sub conducerea unor creatori de şcoală şi mentori de cercetare care prin încrederea şi sprijinul acordate mi-au jalonat întreaga evoluţie ştiinţifică. În 1984 am realizat primul sistem de dialog om-calculator în limba română. În anii următori am dezvoltat prototipul iniţial, numit IURES, astfel încât sistemul putea dialoga şi în alte limbi. IURES-II a fost omologat internaţional şi a constituit, în anul 1988, primul produs românesc de inteligenţă artificială exportat. După 1990 au urmat noi provocări, noi împliniri, sisteme din ce în ce mai avansate, lucrări ştiinţifice la conferinţele de referinţă şi volume publicate în edituri de prestigiu.
ÎNCUNUNARE. Dintre cărţile mele, poate cea mai dragă îmi este «Recent Advances in Romanian Language Technologies», aflată aproape doi ani în fruntea listei publicaţiilor electronice din domeniul meu de activitate, listă publicată de Infoseek, cel mai popular motor de căutare de la sfârşitul anilor ‘90. Anul 1997 a consemnat unul dintre cele mai fericite momente din viaţa mea: am fost ales membru corespondent al Academiei Române.
ÎMPLINIRE. Cred că sunt un om norocos! Am o familie fericită, iar profesia mi-a adus şi î