Bolnavii în stare gravă sunt plimbaţi de la un spital la altul, trataţi de asistenţi sau trimişi acasă cu o reţetă. Pedepsele sunt prea blânde. Sursa: Reuters
Cazurile în care românii mor cu zile în spitale din cauza neglijenţei medicilor sau a lipsurilor din sistemul sanitar pare să nu i-a sfârşit. Un bărbat de 82 de ani din Vaslui a murit vineri în faţa cabinetului particular al doctorului său de familie, după ce a aşteptat mai mult de două ore să fie consultat. Omul avea probleme cardiace cronice şi, cel mai probabil, a suferit un stop cardio-respirator.
În aceeaşi zi, o gravidă şi fătul său nenăscut au decedat la Spitalul din Comăneşti, după ce asistentele i-au administrat femeii o pastilă pentru dilatare. În unitatea medicală există un singur medic ginecolog, care plecase din spital, după 36 de ore de gardă. Cele două cazuri vin după ce marţi, o femeie de 71 de ani, din Tătăreşti, judeţul Satu Mare, a fost plimbată două zile între secţiile Spitalului de Urgenţă Satu Mare şi trimisă acasă doar cu o reţetă. Ea s-a stins din viaţă câteva ore mai târziu. Aceste cazuri s-au întâmplat doar în patru zile, însă de la începutul anului şi până acum alţi români au murit datorită ignoranţei medicilor.
Problema: mentalitatea
Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, spune că erorile apar şi din cauza "oboselii acumulate la un sistem de sănătate cu medici insuficienţi". El crede că medicii români aleg să lucreze în Occident, iar cei care rămân în ţară muncesc mai mult decât prevede norma europeană. Un alt motiv invocat de preşedintele CMR este lipsa dotărilor din spitale. În plus, Astărăstoae susţine şi că instituţia pe care o conduce analizează cazurile de abatere disciplinară.
Aurel Nichita, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Este fals să spunem ne apărăm colegii”
@N_