Autorităţile urbei moldave au fentat timp de vreo zece ani adoptarea vechiului simbol al oraşului, uniţi sub sloganul: „Noi nu suntem mistreţi!“. Sursa: Codrin Prisecaru
Cârmuitorii municipiului Roman au dus, vreme de un deceniu, o luptă crâncenă cu mistreţul fioros ce trebuia pus pe stemă. S-au certat cu experţii în heraldică, s-au dus cu jalba în proţap la Bucureşti, au desenat episcopii, cetăţi şi cărţi care - deşi n-aveau nicio legătură cu heraldica - încercau să ascundă cât de cât „ruşinea“.
Lecţia de istorie
În vară au fost însă alegeri şi la Roman, iar romaşcanii au pus primar nou, un profesor de matematică pacifist, ce a aplicat metoda paşilor inverşi pentru a rezolva problema. Aşa că, la jumătatea lunii trecute, a făcut un pact cu fiara. Se pregăteşte acum să o reaşeze la loc de cinste, pe stema localităţii, la intrările în oraş sau pe hârtiile oficiale, să o transforme în brand. Românul şi mistreţul vor fi ca România şi Dracula, ca Scoţia şi castelele bântuite.
Primarul Laurenţiu Leoreanu se simte împăcat cu el însuşi. „Discutând cu cei de la Comisia de Heraldică, iniţial noi am avut un alt punct de vedere“, rezumă el, elegant, disputa.
Drumurile în capitala Moldovei, acolo unde s-au purtat discuţii lungi cu reprezentanţii Filialei Iaşi a Comisiei de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, l-au învăţat pe profesorul de matematică importante lecţii de istorie. Timpul a fost dat înapoi până s-a ajuns la „T zero“. „Ni s-a spus foarte clar că ceea ce a reprezentat Suceava pentru Moldova de Sus a reprezentat Romanul pentru Moldova de Jos. Adică Romanul a fost Capitala Moldovei de Jos. În aceste locuri au fost ţinuturile de vânătoare voievodale, ulterior regale, animalul dominant fiind mistreţul. Atunci, aşa cum capitala Moldovei de Sus, Suceava, avea drept stemă capul de bour, aşa R