Unele din fondurile unit-linked ale ING, Aviva si Allianz, lansate in anii 2000-2001 si promovate ca investitii pe termen lung, sunt pe minus si acum, dupa 8-9 ani. Ce sanse au clientii care au cumparat aceste produse sub numele de pensii private sa beneficieze de un randament satisfacator pentru banii depusi macar dupa 20 de ani?
O treime din asigurarile de viata cu fonduri de investitii atasate, asa-numitele polite unit-linked, inregistreaza randamente negative comparativ cu data lansarii, arata o analiza a ZF bazata pe informatiile publicate de companii.
Din cele peste 50 de fonduri de investitii atasate asigurarilor unit-linked de pe piata locala, 17 au obtinut randamente negative in perioada cuprinsa de la data lansarii pana la inceputul acestui an. In cea mai mare parte, este vorba de fonduri denominate in lei care au mai putin de trei ani de existenta si care au fost lovite in plin de prabusirea burselor din toata lumea.
Totusi, printre fondurile care merg pe minus se numara si unele lansate acum multi ani, in 2000 sau 2001, denominate in euro sau dolari.
Fondurile de investitii atasate asigurarilor de viata au inregistrat randamente intre -56% si peste 1.100% in perioada cuprinsa de la lansare pana in 2009. Aceasta inseamna ca asiguratii care au investit initial 100 de lei intr-o polita au acum intre 44 si 1.200 de lei, in functie de programul pe care l-au ales. Asigurarile unit-linked sunt polite de viata care plaseaza cea mai mare parte din prima platita de asigurat in fonduri de investitii.
Riscul investitional ii apartine asiguratului, care poate sa castige, dar si sa piarda dintr-o astfel de investitie. Piata locala de unit-linked este estimata la 500.000 de clienti, insa unii au inceput sa isi rezilieze politele, speriati de scaderile din ultima perioada.
Rezilierea inainte de scadenta contractului aduce de obic