Fondul Monetar International (FMI) poarta negocieri cu Polonia in eventualitatea acordarii unui imprumut de urgenta care sa protejeze cea mai mare economie din Europa Centrala in fata extinderii turbulentelor de pe pietele financiare internationale. Pana acum Ungaria si Ucraina sunt cele mai importante tari din regiune care au apelat la sprijinul FMI.
Miscarea guvernului de la Varsovia vine dupa ce alte state din regiune, precum Ungaria, Ucraina si Letonia, au primit bani de la FMI in toamna anului trecut, pe fondul escaladarii crizei financiare globale, scrie Thomson Reuters.
Polonia s-a alaturat Uniunii Europene in mai 2004 si chiar daca are un sistem financiar mai solid decat Ungaria, care a inregistrat timp de cativa ani consecutiv un deficit bugetar si de cont curent urias, nu a scapat de rafalele crizei financiare internationale.
"Autoritatile poloneze spun ca tara se afla intr-o stare buna in acest moment si cred ca au in mare parte dreptate", a declarat directorul FMI Dominique Strauss-Kahn.
"Dar ei nu exclud insa o crestere, in viitor, a presiunilor exercitate asupra pietei poloneze, si de aceea am initiat discutii pentru a vedea in ce masura Polonia are nevoie de sprijin financiar din partea fondului", a adaugat Strauss-Kahn.
Potrivit unui studiu al bancii elvetiene UBS, Polonia se afla pe pozitia a sasea intr-un top al celor mai vulnerabile economii emergente, vulnerabilitatea acesteia fiind data de dependenta fata de finantarea pe termen scurt in raport cu nivelul rezervelor detinute.
Acest lucru inseamna ca Polonia se bazeaza in buna masura pe piata imprumuturilor pe termen scurt, o piata aproape inghetata de actuala criza globala in conditiile in care bancile sunt din ce in ce mai reticente in a acorda credite dincolo de granitele pietelor lor de origine.
In aceasta situatie, FMI desfasoara o serie de progr