Pe 7 si 8 februarie, a avut loc la Bruxelles congresul adeptilor aplicatiilor open-source pentru computer. Cu alte cuvinte, o gramada de programatori s-au adunat pentru a stabili cum vor convinge lumea ca e mai bine gratis decat cu plata, dar la fel de legal.
Daca nu ai auzit in viata ta de Debian, FreeBSD, Gnome si alte nume ciudate, atunci nu ai fi avut de ce sa te grabesti la FOSDEM. Daca iti suna familiar Linux si OpenOffice.org si folosesti Mozilla Firefox si Thunderbird, atunci poate nu te-ai fi plictisit la FOSDEM.
Intalnirea europeana a dezvoltatorilor de software gratuit si deschis de la Bruxelles a adunat pe cei mai tari programatori, pe cei mai inimosi voluntari, reprezentantii unor companii precum Sun Microsystems si Google. Dar inainte de toate, la FOSDEM au fost oameni care vor sa schimbe lumea, care vor sa-i convinga pe utilizatori ca software-ul gratuit este viitorul.
Multiculturalism digital si bere analogica
Pe culoarele Universitatii Libere din Bruxelles (ULB), locul unde s-a petrecut FOSDEM 2009 (Free and Open Source Software Developers' European Meeting), o multime de culori si sunete te faceau sa fii mai atent decat de obicei. Standuri ale companiilor si fundatiilor care sprijina aplicatiile deschise pentru calculator, o droaie de tineri cu laptopul sub brat, cateva sticle de bere in mainile unor vajnici programatori, mic-dejun ca la Bruxelles, cu sandvisuri bagheta si cartofi prajiti cu maioneza.
Putea parea un fel de intalnire secreta a barbatilor, cele cateva fete prezente ascunzandu-se in spatele tejghelelor cu carti si incercand sa raspunda intrebarilor vizitatorilor. Tanarul in fusta nu putea trece la categoria fetelor, deoarece avea un puternic accent scotian atunci cand povestea despre modul in care a creat o distributie de Linux adaptata la nevoile sale.
In speech-ul de deschidere, s