"Consolidare bugetara pana la un deficit de 2% din PIB prin restructurarea cheltuielilor publice si alocarea cu prioritate a resurselor catre proiecte cu efect multiplicator in economie.
Deficitul nu va finanta decat investitiile publice, iar veniturile curente vor finanta cheltuielile curente. Asigurarea sustenabilitatii datoriei publice interne si utilizarea datoriei publice externe ca sursa de crestere economica."
Acestea sunt cateva dintre obiectivele stabilite de autoritati prin raportul care insoteste proiectul de buget pentru acest an.
Mai mult de o treime din deficitul bugetar din 2009 va fi acoperita din surse externe, autoritatile urmand sa imprumute 1,12 mld. euro (4,46 mld. lei) din exterior, pentru ca diferenta sa fie acoperita din resurse interne. Deficitului bugetar pentru 2009 este estimat la 11,78 mld. lei (circa 3 mld. euro), iar pentru finantarea acestuia se estimeaza ca de pe pietele externe vor fi atrase sume reprezentand 37,9% din total, iar finantarea interna va acoperi 58,8% din necesar. Situatia este diferita de anul trecut cand finantarea deficitului bugetului s-a realizat din surse interne in proportie de 89,2%. Resursele vor fi necesare pentru finantarea deficitului de cont curent, estimat ca va cobori in jur de 10% din PIB, un nivel totusi ridicat avand in vedere diminuarea fluxurilor de investitii straine.
Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, sustine ca un eventual imprumut care ar putea fi negociat cu Fondul ar costa mai putin decat o finantare de la Comisia Europeana. "Dobanda ar fi de 3,5-4%", spune Tanasescu. In urma cu doua saptamani, presedintele Traian Basescu sustinea contrariul, afirmand sa banii de la UE sunt mai ieftini.
Ramane de vazut de unde vor fi procurate sursele de finanatare si daca autoritatile vor reusi sa ajusteze in acest an deficitul bugetar la 2% din PIB, avand in vedere