„La divina comedia” este un bun exemplu de globalizare. Este o poveste de dragoste între o zărneşteancă plecată la muncă în Italia şi un italian care se îndrăgosteşte de ea atât de tare, încât îşi lasă în urmă ţara şi se mută la poalele Pietrei Craiului. Rezultatul: un bebeluş şi o pizzerie ….mama mia!
Singura pizzerie autentic italiană din Zărneşti
Pizzeria „La divina comedia” este un colţ din Italia situat aproape de centrul Zărneştiului. Prima impresie nu-ţi spune nimic, ba chiar dacă ai mai avut experienţe gastronomice „de cartier”, ai tendinţa să mergi mai departe. Mai ales că imaginea postdecembristă a unui orăşel industrializat nu coincide cu bunăstarea sau serviciile de calitate.
Totuşi, o dată intrat, eşti primit în limba italiană. Bigi Pierino este patron, bucătar şi ospătar şi-ţi vorbeşte într-o combinaţie ce aminteşte de contopirea limbii romane cu cea a dacilor, după înfrângerea lui Decebal. Te invită la una dintre puţinele mese îngrămădite aici şi-ţi înmână meniul – o bucată de hârtie garnisită cu denumiri deja tradiţionale: „Margherita”, „Napoli”, „Quatro Stagioni”, „Capricciosa”, „Funghi” şi aşa mai departe…
Făina românească nu este bună pentru aluat
După cinci minute, aluatul ornat cu „pomodoro, mozzarela, funghi şi salsiccita cotto carciofi” ajunge pe masă învăluit în aburi. Bigi Pierino se retrage la geamul pizzeriei, nefiind foarte vorbăreţ. Tras de limbă, ne spune cum a ajuns să facă pizza pentru români, la vârsta de 60 de ani. „Am cunoscut o româncă. Mi-a plăcut şi am rămas împreună. Am venit cu ea în România de vreun an. Avem un copil împreună”. Pizzeria a deschis-o în vara anului trecut şi a ieşit „molto bene”. Pizza de aici este cel puţin la fel de savuroasă ca cea din buricul Braşovului. Secretul nu ţine numai de gusturi sau de foamea care te chinuie când îi treci pragul, ci de ingrediente. „Folos