Domeniul bancar este poate cel mai afectat sector bursier la nivel mondial, iar investitorii nu mai au curaj sa parieze pe aceste titluri. Actiunile bancare au suferit in ultimul an si corectii de pana la 90% din valoarea lor. Investitorii au asistat anul trecut la falimentul Lehman Brothers, la nationalizarea Royal Bank of Scotland, la afisarea de catre majoritatea grupurilor bancare importante de scaderi de profit sau de pierderi usturatoare.
Bancile listate pe Bursa de la Bucuresti au anuntat pentru 2008 rezultate financiare bune, dar acest lucru nu a reusit insa sa stabilizeze pretul actiunilor. Saptamana trecuta actiunile Erste Group Bank (EBS) au scazut cel mai mult, cu circa 6,3%, o evolutie similara avand bineinteles si la Viena. Deprecierea ratingului bancii franceze Societe Generale a afectat si evolutia titlurilor BRD. Actiunile banci au pierdut, in ultima saptamana de tranzactionare, 4,3% din valoare, insa acestea puteau sa scada si mai mult daca nu exista un rebound in sedinta de joi. Singura care a crescut in aceasta saptamana este Banca Transilvania (TLV). De fapt a stagnat, evoluand intr-un tunel orizontal destul de ingust pana vineri, cand a avut o evolutie buna, inchizand saptamana pe o crestere de 1,3%.
"Vanzatorii au actionat si in segmentul bancar, cu o forta mai mare la BRD si la Erste Bank, cu exceptia Banci Transilvania. Forta de vanzare de la BRD s-a vazut mai mult in lichiditatea buna decat in deprecierea cotatiei", explica Paul Brendea, analist Prime Transaction.
In saptamana care s-a incheiat indicii BET-C si BET-FI au inregistrat o scadere de 0.8, respectiv 0.68 procente, in timp ce BET a castigat 1.35%. Lichiditatea medie a continuat sa se deprecieze cu 31.33% fata saptamana trecuta pana la 7,07 milioane lei pe zi, in timp ce capitalizarea bursiera a cunoscut o scadere de 3,35% pana la 35,75 miliarde le