Viitorul economiilor din estul Europei, care pana nu de mult se bucurau de avansuri record, este din ce in ce mai sumbru, iar specialistii cred ca regiunea nu va fi doar marcata de recesiunea de anul acesta, ci va avea nevoie de o perioada lunga pentru a se recupera, si pentru a reveni la cresterile care le caracterizau pana anul trecut, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Guvernele si institutiile financiare isi revizuiesc in jos previziunile de crestere pentru Polonia, Cehia, Ungaria si celelalte state din regiune, insa analistii spun ca cel mai dramatic scenariu, desi nu a fost inca pus pe hartie, ar trebui analizat, in conditiile in care Rusia da semne tot mai clare de slabiciune, si nu se prevede o imbunatatire a situatiei prea curand. Estimarile specialistilor, care vad o scadere profunda a ratei de crestere economica si o reducere a dobanzilor de politica monetara in tarile din Europa de Est, au alungat investitorii straini si au provocat iesiri masive de capital de pe piete, perturband fluxurile financiare.
Investitorii atrasi initial de costurile mici de productie si de sectorul de servicii inca subdezvoltat au decis sa isi canalizeze fondurile spre Europa de Est. Odata ce criza a ajuns si in aceasta regiune a Europei, acestia au decis sa se retraga, lasand in spate un mediu de afaceri si un sistem financiar marcate de un handicap sever, fondurile straine fiind cele ce mentineau un nivel satisfacator al activitatii in aceste economii emergente.
In Polonia, ministrul de finante Jacek Rostowski declara anul trecut ca tara sa este "imuna" in fata pericolului pe care il reprezinta criza. La acel moment el vorbea de o crestere economica anuala de 4,6%, pana la 5%, desi activitatea de export a statului se resimtea ca urmare a crizei ce lovise principala piata de export a Poloniei, zona euro.
De la acel moment, guvernul s-a vazut nevoit