La congresul FOSDEM 2009, participantii au readus in atentia publicului o dorinta mai veche a programatorilor: pastrarea caracterului gratuit si deschis al aplicatiilor pentru computer.
In 2003, lumea era in pericol sa fie stapanita -:). Dar nu din cauza cine stie carei amenintari nucleare, ci din cauza ca browser-ul Microsoft Internet Explorer detinea o cota de piata de aproximativ 98%, navigatoarele Mozilla Firefox, Opera si Netscape fiind considerate aplicatii pentru cunoscatori. In 2008, situatia s-a schimbat radical, cel putin in Europa: Explorer a scazut la 68% si Firefox se mandreste cu aproximativ 23% (date din ultimul trimestru al lui 2008).
Mark Surman (director executiv al fundatiei Mozilla) parea foarte mandru cand a anuntat aceste cifre in prezentarea de deschidere a conferintei FOSDEM (Free and Open Source Software Developers' European Meeting), desfasurata la Bruxelles, in 7 si 8 februarie 2009. Fundatia Mozilla este doar unul dintre promotorii aplicatiilor gratuite si in cod deschis.
Vezi si reportajul deschiderii: FOSDEM 2009 - adunarea tocilarilor care vor conduce lumea
Cu profit sau cu suflet mare?
Partea interesanta este ca acum marile companii lucrative sunt tot mai interesate in a se implica, in a colabora sau in a achizitiona firme care produc programe gratuite pentru calculator. Pe piata sunt deja zvonuri despre faptul ca gigantul Microsoft va cumpara cateva astfel de companii, incercand in acest mod sa elimine o parte din concurenta.
Este clar ca fenomenul open-source este acum unul de masa. De la statutul de programe de nisa, Firefox si Thunderbird (aplicatie pentru accesarea conturilor de e-mail) sunt acum preferatele tot mai multor utilizatori. Surman a avansat cifra de 200 de milioane in ceea ce priveste numarul de utilizatori ai navigatorului Firefox, iar Tristan Nitot (seful fundatiei