Pacienţii români se vor trata mai mult cu medi camente generice, începând din primăvară, după cum prevede un ordin semnat de ministrul sănătăţii, Ion Bazac. Sursa: Cosmin Marinescu
În schimb, se va reduce accesul populaţiei la medicamentele originale, mult mai scumpe. Medicamentele generice sunt copii ale brandurilor, dar sunt la fel de sigure ca şi originalele, susţin specialiştii, întrucât conţin aceleaşi ingrediente.
Efecte adverse similare originalelor
Reprezentanţi din industria farmaceutică spun că favorizarea medicamentelor generice este o măsură bună, întrucât majoritatea ţărilor europene intenţionează să economisească în acest fel.
„Medicamentele generice conţin aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi cantitate, au aceleaşi beneficii, dar au şi aceleaşi efecte adverse cu originalele“, explică profesor doctor Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie a UMF „Carol Davila“ din Bucureşti. În România, produsele generice reprezintă doar 3-4% din piaţă, în timp ce în ţări mai dezvoltate, precum Austria şi Olanda, ele au ajuns la 20% din piaţă.
Brevetul protejează investiţia
Medicamentele generice sunt mai ieftine deoarece fabricanţii lor nu investesc foarte mult în dezvoltarea de produse invoatoare. Cele orginale sunt scumpe din cauza brevetului care protejează investiţia, inclusiv cercetările, dezvoltarea, marketingul şi promovarea. „Investiţiile pentru un medicament original ajung la peste 800 de milioane de euro“, spune profesorul Ioan Fulga.
Preţuri mai mici datorită competiţiei din piaţă
Medicamentele originale au un brevet care le pro tejează marca timp de 20 de ani. Acest lucru garantează siguranţă producătorului, care stabileşte preţul iniţial, astfel încât să dezvolte un nou medicament. Când brevetul expiră, alţi procucători de medicamente pot introduce