Drama lui Marian Cozma nu este unică în lumea sportului. Cel mai grav moment a avut loc în 1972, când 11 olimpici şi oficiali israelieni au murit într-un atentat organizat de gruparea "Septembrie Negru" la Jocurile Olimpice de vară de la Munchen.
1 /.
De-a lungul anilor, sportivii au fost victime ale conflictelor etnice, răzbunărilor mafiote şi invidiei. Printre victime: trei fotbalişti palestinieni, columbianul Andres Escobar, americanul Darrent Williams şi Monica Seles. Doar ultima a scăpat cu viaţă.
Cel mai mediatizat caz a fost însă cel al fotbalistului columbian Andres Escobar, asasinat imediat după ce participase la CM 1994, găzduit de Statele Unite ale Americii.
Dezastrul de la Munchen
Nici Jocurile Olimpice nu au fost ferite de incidente criminale. În timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Munchen, în 1972, mai mulţi membri ai delegaţiei israeliene au fost luaţi ostatici şi, în cele din urmă, ucişi de gruparea teroristă Septembrie Negru.
Teroriştii au ucis 11 atleţi şi antrenori israelieni şi un poliţist german. Cinci dintre cei opt membrii ai grupării Septembrie Negru au fost ucişi de forţele de poliţie în timpul tentativei eşuate de salvare a ostaticilor. Ceilalţi terorişti au fost capturaţi, fiind însă eliberaţi ulterior, după deturnarea unui avion al companiei Lufthansa de către Septembrie Negru.
Andres Escobar, ucis pentru un autogol
Fundaşul columbian Andres Escobar a fost ucis, în iulie 1994, în faţa unui bar dintr-o suburbie a oraşului Medelin. Escobar, care a făcut parte din echipa naţională a Columbiei la ediţiile din 1990 şi 1994 ale Cupei Mondiale, a fost considerat principalul vinovat pentru ratarea calificării în optimile de finală ale Cupei Mondiale din Statele Unite în 1994. Escobar a marcat în propria poartă în ultima parti