Ministerul Muncii va acorda intreprinderilor 133 de milioane de euro din Fondul Social European pentru angajarea si formarea profesionala a personalului, dar si imbunatatirea conditiilor de lucru, a declarat astazi ministrul Muncii, Marian Sarbu. Fondurile disponibile vor fi repartizate astfel: 56 milioane euro pentru ocuparea fortei de munca, 52 milioane euro pentru formare profesionala si 25 milioane euro pentru imbunatatirea conditiilor de sanatate si securitate in munca. Din cele 56 milioan
Ministerul Muncii va acorda intreprinderilor 133 de milioane de euro din Fondul Social European pentru angajarea si formarea profesionala a personalului, dar si imbunatatirea conditiilor de lucru, a declarat astazi ministrul Muncii, Marian Sarbu.
Fondurile disponibile vor fi repartizate astfel: 56 milioane euro pentru ocuparea fortei de munca, 52 milioane euro pentru formare profesionala si 25 milioane euro pentru imbunatatirea conditiilor de sanatate si securitate in munca. Din cele 56 milioane euro, 29 milioane euro vor fi alocate firmelor care angajeaza persoane din mediul rural. 85% din suma totala alocata schemelor de ajutoare de stat reprezinta contributia Comunitatii Europene, restul fiind finantare nationala.
Subventia pentru formarea profesionala a angajatilor, va fi acordata in functie de marimea firmei, tipul calificarii (formare generala sau specifica) si tipul de angajat (calificare inalta sau redusa). Aceasta nu reprezinta doar cheltuiala cu plata celui care preda si materialele folosite in timpul cursului, ci si salariile angajatilor instruiti, pe perioada stagiului de pregatire.
„Principala provocare o reprezintă locurile de munca, asigurarea celor deja existente si crearea altora noi. Modul de gestionare a problemelor pietei muncii este determinant pentru atingerea celorlalte obiective ale