Desecretizarea contractului incheiat intre canadienii de la Sterling si statul roman pentru doua perimetre de exploatare in Marea Neagra nu explica modul in care a iesit statul din afacere, unde initial avea 55% din productia de hidrocarburi, si nici motivele care au stat la baza acestei decizii.
Totodata, nu se explica de ce nu a fost inlocuita Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) cu o companie locala in contract astfel incat sa nu fie creat un conflict de interese in reprezentarea statului intr-un contract comercial de o agentie subordonata Guvernului.
Intre timp apar noi legaturi intre Sterling si grupul Rompetrol, in timp ce premierul Boc numeste la sefia ANRM un angajat al Petromservice, companie controlata de Sorin Ovidiu Vantu, care detine trustul media Realitatea.
Daca in anul 1995 statul inca mai era partener in proiectele de explorare si exploatare a hidrocarburilor avand dreptul la 55% din productia totala in natura, in 2002 legea petrolului data in 1995 este schimbata si se trece la plata unei revedente cu o valoare situata intre 3%-13,5% din valoarea productiei brute renuntandu-se la plata in natura. In 2002, Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor si cel mai aprig critic al contractului cu Sterling, era secretar de stat intr-un minister al industriilor si resurselor condus de Dan Ioan Popescu (PSD).
Legea nu face referire insa si la iesirea statului din parteneriatele de explorare.
"In 2002, initierea actului normativ a fost realizata de Ministerul Finantelor, ca urmare a angajamentelor Romaniei de a se alinia la aquis-ul comunitar prin modificarea regimului fiscal. In niciun caz nu este acesta motivul care a dus la eliminarea statului din contractul cu Sterling. Statul roman ar fi putut sa inlocuiasca ANRM cu Romgaz, spre exemplu. Am fi realizat o societate mixta, am fi beneficat